Cari Barang Second Hand Di Rengit

Dua hari yang lepas sempat singgah di Rengit, Batu Pahat semasa bercuti di kampung. Lama tidak ke sini kerana tidak berkesempatan oleh kekangan masa. Pekan Rengit memang sinonim dengan barang-barang second. Barang second ini diambil dari Singapura, yang ada antaranya masih elok untuk diguna dan dipakai. Yang pentingnya kita kena pandai memilih.

Beberapa tahun yang lepas pernah beli basikal untuk anak-anak, sampai sekarang masih elok. Penjual barang second ni majoritinya adalah dari kalangan orang-orang asli dan mereka menjualnya dari rumah sahaja. Jadi suasana dan susunan barang jualan agak serabut sedikit, tetapi sekarang kebanyakkan mereka telah di tempatkan di rumah kedai yang disediakan oleh pihak kerajaan. Ia agak selesa dan lebih teratur.

Kebanyakkan barang yang dijual adalah seperti perabot terpakai, barang elektrik seperti mesin basuh, peti sejuk, radio, kipas angin ; basikal dan barang mainan. Basikal untuk anak-anak boleh dibeli semurah RM30.00 hingga RM50.00 sahaja. Selain itu pintu-pintu rumah juga ada dijual dan kualitinya masih elok. Kepada pengemar barang-barang second hand bolehlah kesana.

You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Cari Barang Second Hand Di Rengit”

 1. aimannajmy says:

  wahh best2.. baru tahu pasai kedai ni..boleh lah singgah nanti

 2. Khairi kay says:

  Kat mana tempat nie ek? Ble bagi plan ker, wikimap guide ker…

 3. AZMANMAHMUD says:

  LAIN X KALAU NK BORONG KENA BAWA LORI…KALAU SETAKAT DTG BAWA KERETA ,BOLIH BELI KIPAS ANGIN AJE LPS TU
  BONET X MUAT….

 4. AZLAN says:

  ABG MMANG ORG RENGIT SETIAP KALI KALAU BALIK KG MMANG TAK MISS KE TEMPAT TERSEBUT BIAR APA ORG NAK KATA ASALAKAN KITA TAK GANGGU ORG SUDAH

 5. mohd raby says:

  Malam buka x ? Pukul berape tutup ek ?

Leave a Reply